Home / Cursussen / Cursussen en Nascholing / Stress en Burn-out

Stress en Burn-out

Stress en Burn-out

Stress en Burn-out is een van de langstlopende nascholingen bij het NOGG en het thema is nog steeds actueel.Nieuw in 2021 is dat we deze nascholing meer verdieping en ruimte gaan geven mede omdat het aantal mensen dat stress of burn-out ervaart steeds meer toeneemt.We bieden deze nascholing aan in een tweedaags format, de ene dag volledig gericht op Stress, de andere dag op Burn-out.Elk van deze 2 dagen is op zichzelf compleet en kan apart gevolgd worden. Wij zijn van mening dat het grootste voordeel eruit komt als je ze allebei ervaart, bij voorkeur de dag over Stress eerst. Ze vullen elkaar aan en zijn in hun inhoud en in de dagelijkse praktijk intrinsiek diep met elkaar verbonden.

Informatie:

Details

Stress en Burn-out dag 1: Stress

Op deze eerste dag van de module ‘Stress en Burn-out’ zullen we ons volledig richten op stress. We gaan kijken wat stress is, wat het doet en wat we eraan kunnen doen.

We onderzoeken de fysieke, cognitieve, gedrags- en emotionele dimensies van stress, kijken naar de invloed van culturele en omgevingsstressoren en verdiepen ons begrip van de verschillende stressreacties en waarom verschillende mensen anders reageren op innerlijke en uiterlijke stressoren.

Om de stresscyclus en de innerlijke monitor te begrijpen, zullen we de anatomie en fysiologie van het zenuwstelsel en het endocriene systeem leren kennen en hoe ze samenwerken om ons te ondersteunen bij het omgaan met de stressfactoren van ons leven. Helaas kan dit stress-reactiesysteem beschadigd raken en in gevaar komen door chronische stress. Door dit te begrijpen krijgen we inzicht in hoe stress in onze cellen komt en hoe het een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van aanpassingsstoornis, burn-out en verschillende vormen van deels dodelijke ziekten. Door opnieuw goed te leren luisteren naar de tekenen en symptomen van dit proces en het gevaar ervan te kennen, kunnen we geïnspireerd en gemotiveerd raken om ze te vertalen in veranderingen in onze levensstijl en gezondheid en welzijn weer op de eerste plaats te zetten.

Deze dag biedt ruimte om de overeenkomsten en verschillen van stress gerelateerde ziekten te herkennen en enkele behandelingsopties en preventieve zaken te verkennen. Ook is er ruimte voor deelnemers om hun vragen en voorbeelden uit de eigen praktijk in te brengen. Aangezien mensen van alle helpende beroepen bijzonder kwetsbaar zijn voor stress en het effect ervan (Compassion Fatigue Syndrome, uitputting, Burn-out), kunnen we ons uiteindelijk opnieuw realiseren dat preventie de beste interventie is en delen we samen hoe we deze wijsheid in ons leven en praktijk kunnen integreren, voor onze cliënten, maar zeker ook voor onszelf.

Stress en Burn-out dag 2: Burn-out

In dit tweede deel van de Stress en Burn-out nascholing bouwen we voort op en verdiepen we de informatie van de eerste dag Stress en vullen we het aan met het laatste onderzoek naar de biologie van stress (epigenetica, neurowetenschappen, endocrinologie) en de invloed ervan op de ontwikkeling van ziekten.

Voor therapeuten en coaches zal een ander belangrijk aspect hier zijn om te leren en te ontdekken wat de significante kenmerken, overeenkomsten en verschillen zijn met depressie en het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS, ME). Net zoals in al deze omstandigheden vermoeidheid, fysieke en emotionele uitputting, gevoelens van depersonalisatie, gebrek aan betekenis en andere fysieke en mentale symptomen aanwezig kunnen zijn.

We zullen een fasemodel gebruiken om de verschillende stadia en bijbehorende gedrags- en emotionele signalen te herkennen die karakteristiek zijn bij de ontwikkeling van een Burn-out en die uiteindelijk tot een volledige uitval kan leiden. Mensen die in dit ontwikkelingsproces naar burn-out zitten, zijn zich vaak niet bewust van deze symptomen.

Door deze integrale benadering (biologie, cognitieve en gedragsaspecten, interactie individu/omgeving) en het gebruik van de Burn-out Prevention Matrix zullen we tools gebruiken. Hiermee kunnen we deze fatale ontwikkeling naar volledige uitputting vroegtijdig herkennen en mogelijkheden ontdekken voor vroegtijdige interventie en hoe we cliënten kunnen ondersteunen bij hun herstel en genezing.

Dr. Maslach definieerde in 1974 burn-out als een toestand van fysieke, emotionele en spirituele uitputting, duidelijk gerelateerd aan herkenbare factoren in onze werksituatie en omgeving, en de WHO nam deze definitie begin 2020 over. Ruediger Dahlke noemde burn-out een zielsinfarct.

Het is in ieder geval geen ziekte die kan worden behandeld of een probleem dat kan worden opgelost. Het is eerder een dilemma dat alleen effectief kan worden benaderd met een integrale strategie waarbij we ons opnieuw verbinden met onze waarden. En ook waar we kiezen voor het creëren van een levensstijl die gezondheid bevordert op alle niveaus en die onze integriteit en doel weerspiegelt in ons professionele en privéleven. Voor velen is dit geen gemakkelijk proces en kost het eerlijkheid, moed, integriteit en tijd.

Deze nascholing is bedoeld om jouw begrip van dit proces te ondersteunen en je de tools te geven om het te ondersteunen bij je cliënten…..en voor jezelf!

Erkenning

NOGG Keurmerk

Deze dag is ook erkend als nascholing van MBK en PsBK.

Data en kosten

Kosten

 € 120,- per losse lesdag; € 200,- indien je je voor beide dagen  inschrijft.

Data

  • Dag 1 – Stress: 4 oktober 2021
  • Dag 2 – Burn-out: 1 november 2021

Dag 1 en 2 zijn ook afzonderlijk te volgen.

Docenten

Inschrijven: Stress en Burn-out

Gerelateerde cursussen

Open Avond

augustus 2021

Oplossingsgericht coachen

24 sept en 1 okt 2021
Scroll naar top