Wat maakt een Holistisch Coach-Counselor uniek?

Bij een holistische kijk op geneeskunde vult zij de reguliere medische kijk aan met aandacht voor individuele factoren die invloed hebben op het lichamelijk en geestelijk welbevinden. In onze opleiding Holistisch Coach-Counselor leggen we niet zo zeer de nadruk op medische of biologische achtergronden van aandoeningen, maar juist op de mogelijke betekenis van mentale, spirituele, emotionele en sociale signalen (symptomen).

Ons lichaam is een wonder. Denk maar aan de grote hoeveelheid spieren die we in één vloeiende beweging weten te gebruiken bij een glimlach. Realiseer je dat we ongeveer twee miljoen rode bloedlichaampjes per seconde aanmaken met slechts 225 gram rood beenmerg, dat we duizenden verschillende geuren kunnen registreren met twee kleine stukjes membraan in onze neus en dat we met onze lever minstens 500 verschillende (chemische) functies kunnen uitoefenen. En dat met een lichaam dat in minder dan een jaar ongeveer 98 procent van alle atomen vervangen heeft!

Fysieke boodschap

Het is in dat wonderlijke samenspel niet vreemd dat er zo nu en dan iets mis gaat, wat een kettingreactie tot gevolg heeft. Daarom is het van belang dat we bereid zijn in contact te zijn met ons lichaam, om te luisteren naar wat jij, op fysiek niveau, aan jezelf laat weten. Centraal staat dus het luisteren naar jezelf. Onze opleiding levert een bijdrage aan de vertaling van de fysieke boodschap naar een mentaal begrijpen. Vergeet daarbij niet dat we allemaal onze eigen taal hebben, met eigen accenten, met soms totaal andere woorden. Deze ‘vertaalhulp’ is precies dat: een allegorische hulp. Geen goddelijke universele waarheid.

Gedurende de opleiding ga je voor jezelf onderzoeken wat er in jouw leven speelt. De verbindingen die worden gelegd, kunnen je in contact brengen met een diepere laag. Het kan je stimuleren om te voelen en na te denken over wat tot nu toe nog onbewust is. Dat kan je helpen als begeleider om cliënten te helpen hun eigen diepere laag bewust te worden.

Holistisch

‘Helen’ is afgeleid van het Griekse woord ‘holos’. Ook heel, heilig en holistisch vinden hun oorsprong in dat woord. Gezond zijn is ‘heel’ zijn. Om heel te zijn, is het belangrijk bij je eigen innerlijke bron te komen. Een externe bron, zoals bijvoorbeeld een therapeut, kan iemand dan ook nooit heel maken. Alleen vanuit het binnenste kan een persoon zijn eigen heelheid bereiken en daarmee de eigen gezondheid. Het gaat immers niet alleen om het lichamelijke, maar de wijze waarop iemand leeft. Leef je geïntegreerd en in balans met je lichaam, je emoties, je gedachten en mentale constructies, je spirituele bewustzijn en je sociale omgeving? Stroom je mee met de rivier van het leven, de energie die je op zoveel verschillende manieren omgeeft en de energie die je zelf ook bent?

Wanneer een coach-counselor werkt vanuit de attitude om iets te veranderen, beweegt de cliënt niet mee. Alleen wanneer er ruimte gecreëerd wordt om dingen direct en bewust waar te nemen, kan de cliënt ervaren en toegang krijgen tot zichzelf. Genezing en preventie liggen besloten in het werkelijk voelen van de levensstroom in onszelf.

Holistisch Coach-Counselor opleiding

SNRO conform geaccrediteerde opleiding

Bewustwording

De verantwoordelijkheid voor het helingsproces ligt altijd bij de persoon zelf. Vooraan in de relatie tussen jou en de cliënt staat ‘beschadig niet’. Alleen de cliënt kan zichzelf helen, omdat alleen de cliënt met zijn/haar eigen delen kan communiceren. Een Holistisch Coach-Counselor verzamelt informatie en begeleidt het proces; helpt de cliënt met alle niveaus van zichzelf en het hier en nu in contact te komen. Ieder helingsproces is uniek, omdat ieder mens uniek is. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor de ander te werken.

Bewustwording van de eigen situatie en overtuigingen is voor de cliënt voldoende en gebeurt op het eigen tempo, niet sneller en niet langzamer dan waar de cliënt op dat moment aan toe is. Er hoeft geen interpretatie van buiten te komen. Advies geven is niet nodig en kan juist averechts werken.

Werken als Holistisch Coach-Counselor

Jij als (toekomstig) Holistisch Coach-Counselor geeft ruimte aan datgene waar de cliënt zich nog niet bewust van is of nog geen contact mee heeft. Gedurende de opleiding krijg je inzicht in waar deze ruimte nodig zou kunnen zijn. Je leidt de cliënt niet naar die ruimte, maar reageert op wat er naar boven komt: je wordt je bewust van wat kan spelen, maar je verklaart zelf niet. Natuurlijk kan een Holistisch Coach-Counselor ook confronteren. Daarvoor is vertrouwen nodig. Normaal gesproken wacht je tot iets ontstaat. Via confrontatie kun je een verborgen sleutel achterhalen. Juist op het onderdrukte gebied probeer je iets te raken zodat het bewust kan worden uitgedrukt. Zelfs een hardop uitgesproken ontkenning kan zelfhelend helpen. Dit is echter wel techniek die om subtiliteit, vertrouwen en veel inzicht vraagt.

De hoofdzaak is zekerheid geven en vertrouwen. Je leert om te bouwen aan een relatie en het volgen van de persoon, niet het verhaal. Dat betekent dat je je bewust bent van jezelf, de cliënt en de omgeving. Je bent in het hier en nu en alert op het lichaam. Het verhaal is wat verteld wordt, maar waar de tong kan liegen, kan het lichaam dat niet.

Nieuwsgierig geworden?

Nieuwsgierig naar het beroep van Holistisch Coach-Counselor? Klik hier

Scroll naar top